De-a lungul întregii sale vieți, o persoană trebuie să interacționeze cu diferiți oameni. Iar pentru ca adultul de mâine să interacționeze ușor, copilul de astăzi trebuie să fie sociabil.

Totuși, trebuie să țineți cont că un copil nu se naște sociabil și nici nu devine așa peste noapte. Este vorba despre un proces în care este implicat atât cel mic, cât și părintele. Acesta trebuie să-i fie alături copilului și să-l încurajeze să devină mai sociabil, să comunice sau să împartă.

Bineînțeles, procesul e diferit de la un copil la altul. Unii s-ar putea să aibă nevoie de mai mult ajutor, iar alții de mai puțin. În ceea ce urmează, v-am pregătit o listă cu 8 metode practice care vă va ajuta să începeți acest proces.

Oferă-i un exemplu bun

Copilul tinde să reproducă lucrurile pe care le vede sau le aude la părinții lui, de aceea, asigură-te că îi dai un exemplu bun în ceea ce privește socializarea. Zâmbește-le oamenilor din jur, vorbește-le frumos, iar cel mic va face la fel.

Dăruiește-i afecțiune

Un copil care crește înconjurat de afecțiune va avea încredere în el și, bineînțeles, în cei din jur, ceea ce reprezintă unul dintre primii pași spre a fi sociabil. În timp ce, un copil care crește înconjurat de critică va considera că nu este suficient de bun pentru a se bucura de prietenia celor din jur.

 

Ia-l cu tine cât mai des

Cel mic este un explorator și are nevoie să cunoască locuri și persoane noi. De aceea, este foarte important să-l scoți cât mai des din casă. Încearcă să nu te limitezi doar la ieșirile în parc, ci ia-l cu tine în diverse locuri. Astfel, va avea ocazia să intre în contact cu persoane de diferite vârste.

 

Lasă-l să interacționeze cu cei din jur

Chiar dacă e vorba de o discuție între adulți, permite-i celui mic să participe și să-și spună opinia. Dacă îl vei opri pe motiv că „e discuție de oameni mari” sau „ești prea mic să înțelegi”, copilul va începe să devină mai puțin comunicativ și chiar să se izoleze.

 

Încurajează-l să-și împartă lucrurile

Când ieșiți în parc sau vin prietenii în vizită, încurajează-l să își împartă lucrurile, dar nu îl forța. În cazul în care este forțat să împartă, cel mic va tinde să evite alți copii sau să-și ascundă jucăriile, așadar efectul va fi invers. De aceea, este indicat să vorbești cu el, să afli ce jucării este dispus să împartă și le ai în vedere, în cazul unei ieșiri sau vizite.

 

Apreciază-i comportamentul pozitiv

Copilul tău salută, spune „mulțumesc” și „te rog frumos”, vorbește respectos? Asigură-te că știe că apreciezi și încurajezi astfel de comportament, de aceea laudă-l. Atât când sunteți doar voi doi, cât și în public.

 

Implică-l în activități de echipă

Înotul, fotbalul, dansurile,voleiul sunt doar câteva dintre activitățile la care copilul tău poate lua parte. Iar, pe lângă faptul că va avea parte de o activitate distractivă, va avea ocazia să interacționeze cu copii care au aceeași pasiune.

Răspunde-i întrebărilor

„De ce e cerul albastrul?”, „De ce sunt multe mașini pe stradă?”, „De ce…?”, „De ce…?” Acestea sunt întrebări venite din partea celui mic. Chiar dacă uneori par fără sens, încearcă să îi oferi un răspuns, iar dacă nu există, inventați o poveste care să răspundă întrebării. Astfel, copilul va avea curaj să pună întrebări și celor din jur fără să-i fie rușine.

 

În încheiere, te încurajez să îi oferi celui mic un model bun, afecțiune, dreptul la opinie, să-i răspunzi întrebărilor, să-l încurajezi să împartă, să interacționeze cu cei din jur, căci doar așa vei crește un adult sociabil.

Aboneaza-te la newsletterul nostru!

Aboneaza-te la newsletterul lunar Fabrica de Haz si ramai la curent cu evenimentele noastre!

Ati fost inscris cu success!

Pin It on Pinterest

Share This