Copilul responsabil de astăzi va fi adultul pe care se poate baza societatea de mâine.

Responsabilizarea e unul dintre cele mai importante cadouri pe care un copil le poate primi de la părinții săi, fiind un proces în care trebuie investit timp, răbdare și perseverență. Mai jos, ți-am pregătit o listă cu zece metode prin care poți să îl ajuți pe cel mic să devină mai responsabil.

 

1. Oferă-i un exemplu pozitiv

Copilul este asemenea unei oglinzi, care reflectă ceea ce este în jurul său, adică tinde să imite comportamentul membrilor din familie. Astfel, un copil care își vede familia implicată în treburile casei sau chiar și viața comunității le va urma exemplul.

 

2. Lasă-l să te ajute

Cel mic este deseori curios cum și de ce fac părinții un anumit lucru prin casă și își oferă ajutorul, iar tu, ca părinte, ar trebui să i-l accepți. Poate va avea nevoie de mai mult timp sau va avea nevoie să încerce de mai multe ori pentru a reuși, dar, la final, va fi mai mult decât încântat de realizarea lui și își va mai oferi ajutorul și cu alte ocazii.

 

3. Dă-i sarcini pe care să le îndeplinească

Responsabilitatea se învață în timp, iar cea mai bună metodă este îndeplinirea unor sarcini potrivite vârstei. Acestea, cu timpul, vor deveni obiceiuri sănătoase ale copilului și le va considera lucruri normale.

 

4. Explică-i importanța lucrurilor pe care le face

Încearcă tot timpul să-i explici de ce trebuie să facă un anumit lucru, astfel va simți că sarcina lui este importantă. De exemplu, dacă trebuie să-și adune jucăriile, spune-i că așa le va găsi cu ușurință data viitoare și evită răspunsurile de tipul „pentru că așa trebuie” și „pentru că așa vreau eu”.

 

5. Oferă-i libertatea să ia propriile decizii

Cât ar fi de mic, copilul are opinii personale și își dorește să ia singur deciziile, iar tu ar trebui să îi dai libertatea să alegă, dar înainte trebuie să îl ajuți să înțeleagă care sunt consecințele alegerii sale.

6. Adoptați un animal de companie

Cel mic își dorește mult un cățel sau o pisică? Atunci ar trebui să știi că un animal de companie îi poate ajuta pe cel mic să devină mai responsabil. Înainte să adoptați animalul, trebuie să-i prezinți copilului responsabilitățile pe care le va avea (să-l plimbe, să-i dea mâncare, apă etc) și să-l ajuți să-și asume ceea ce va avea de făcut. De exemplu, poți face o listă cu toate responsabilitățile, cine se va ocupa de ele și chiar un program.

7. Stabiliți un orar zilnic

Un orar îl poate ajuta pe cel mic să își organizeze orarul astfel încât să aibă timp de școală, teme și alte activități importante pentru el. Ajută-l să-și identifice activitățile preferate și oferiți-le timpul necesar, astfel încât să îmbine activitățile școlare cu cele care îi fac plăcere.

 

8. Învață-l care este valoarea banilor

Oferă-i copilului o alocație (săptămânală sau lunară) pentru cumpărături și dă-i voie să o cheltuiască după bunul său plac, dar înainte ajută-l să înțeleagă că va fi singura sumă de bani pe care o avea la dispoziție pentru o anumită perioadă. De asemenea, dacă își dorește un lucru mai scump, care depășește valoarea alocației, explică-i cum își poate economisi banii pentru ca, după un timp, să-și permită obiectul respectiv.

 

9. Arată-i că ai încredere în el

Responsabilizarea poate fi un proces lung și, uneori, dificil, iar cel mic are nevoie să știe că ai încredere în el și îi ești alături, chiar dacă a greșit sau a avut nevoie de mai mult timp pentru a îndeplini o sarcină. Încrederea ta îl va ajuta și îi va da curajul să continue sarcina pe care a început-o.

 

10. Laudă-l

Fiecare sarcină, pentru cel mic, este o provocare, iar îndeplinirea ei este un succes, de aceea, laudă-l. Prin laudă vei atrage atenția asupra unui lucru bun pe care l-a făcut, iar el se va simți apreciat și motivat să continue să își îndeplinească responsabilitățile.

 

Pornește astăzi pe drumul responsabilizării alături de cel mic, oferindu-i exemplul de care are nevoie, sarcini, încredere, explicații și laudă, și amintește-ți ce spunea Abigail van Buren: „Dacă îţi doreşti copii care să trăiască pe picioarele lor, aşează o responsabilitate pe umerii lor.”

Aboneaza-te la newsletterul nostru!

Aboneaza-te la newsletterul lunar Fabrica de Haz si ramai la curent cu evenimentele noastre!

Ati fost inscris cu success!

Pin It on Pinterest

Share This